Βουλγαρία – Ρουμανία. Οικονομικές – Κοινωνικές – Πολιτικές Εξελίξεις.
Ιούνιος 2011

Της Πέννυ Κονιτσιώτη
Επιστημονικής Συνεργάτη του ΕΚΕΜ

Βουλγαρία

Πολιτικά

Εκατοντάδες δικαστές απαίτησαν τη διάλυση του κορυφαίου δικαιοδοτικού οργάνου στη Βουλγαρία μετά το διορισμό της Vladimira Yaneva, οικογενειακής φίλης του Υπουργού Εσωτερικών, ως επικεφαλής του Δικαστηρίου της Σόφιας. Τα ΜΜΕ μάλιστα υποστήριζαν ότι ο διορισμός της θα μπορούσε να επιτρέψει στον Tsvetanov το επηρεασμό των δικαστικών αποφάσεων.

Ως προς το ζήτημα της εισόδου στη ζώνη Schengen, αυτό φαίνεται τελικά ότι είναι πιο βαθύ, καθόσον ανεγείρει το ερώτημα της μελλοντικής προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων γενικότερα. Προκειμένου η Βουλγαρία και η Ρουμανία να εισέλθουν στη ζώνη Schengen, θα πρέπει να εκπληρώσουν ορισμένα τεχνικά κριτήρια, τα οποία εφαρμόζονται στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες. Οι κυβερνήσεις και των κρατών έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα μεγάλη προσπάθεια προς αυτόν το σκοπό, έχουν επενδύσεις εκατομμύρια ευρώ τόσο των ίδιων όσο και των κονδυλίων της ΕΕ και έχουν κατορθώσει να εκπληρώσουν αυτά τα τεχνικά κριτήρια. Όμως σε σχετική συνεδρίαση του Ευρωκοινοβουλίου αυτοί που δεν συμφώνησαν με την είσοδο των δύο αυτών κρατών στη ζώνη Schengen, οι οποίοι ήταν λιγότεροι από 1/5 από το σύνολο των παρευρισκομένων, εξέφρασαν ανησυχίες εξαιτίας του ότι και τα δύο αυτά κράτη έχουν υψηλά ποσοστά οργανωμένου εγκλήματος, διαφθοράς και με ελλείψεις διαμορφωμένα δικαιοδοτικά συστήματα. Οι ανατολικοί και οι νότιοι έδειχναν να στηρίζουν, ενώ οι δυτικοί και οι βόρειοι έδειχναν να αντίκεινται στην είσοδο των δύο αυτών κρατών. Τελικά, το Ευρωκοινοβούλιο πρότεινε την είσοδο της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Schengen με 487 ψήφους υπέρ και 77 ψήφους κατά . Ο Πρόεδρος πάντως της Ρουμανίας Traian Basescu δήλωσε στα τέλη του μήνα ότι «οι νέοι κανονισμοί που αποσκοπούν στην ενίσχυση της διακυβέρνησης του χώρου που ισχύει η συνθήκη Schengen, δεν θα ισχύσουν για τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σύμφωνα με τον κ. Basescu, «οι Πρόεδροι και Πρωθυπουργοί των κρατών της ΕΕ μίλησαν για την επαναφορά ελέγχου στα εσωτερικά σύνορα σε εξαιρετικές περιπτώσεις, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα σύνορα της περιοχής που ισχύει η συνθήκη βρίσκονται υπό τεράστια μεταναστευτική πίεση».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι τα μέλη της Επιτροπής Αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επρόκειτο να μεταβούν στη Βουλγαρία για μια διήμερη διερευνητική αποστολή, ώστε να συζητήσουν την κατάσταση των περιοχών Suhodol, Rila και της οροσειράς της Ροδόπης που έχουν αποτελέσει αντικείμενο καταγγελιών, με κύρια θέματα των συνομιλιών τη διάθεση των αποβλήτων και τις παραβάσεις της Σόφιας στο πλαίσιο του Natura 2000, στη Rila και την οροσειρά της Ροδόπης. Οι Ευρωβουλευτές επρόκειτο επίσης να πραγματοποιήσουν στους χώρους αυτούς συναντήσεις με εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων και οικολόγων που πρώτοι κατήγγειλαν τις ατασθαλίες.

Κοινωνικά-Επιχειρηματικά

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Οδικών Υποδομών, Sergey Mihalev, σε μια συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων FOCUS, «περισσότερα από 35 έργα αποκατάστασης του οδικού δικτύου βρίσκονται σε εξέλιξη στη Βουλγαρία». Ο ίδιος μάλιστα τόνισε ότι «τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη το καλοκαίρι συνήθως προξενούν ταλαιπωρία σε κάποιους πολίτες λόγω των επιβαλλόμενων περιορισμών της κυκλοφορίας. Φέτος όμως προσπαθούμε να αποφύγουμε τη δημιουργία αναστάτωσης στις κύριες οδούς», ενώ όπως πρόσθεσε «σε ορισμένα τμήματα οι οδηγοί θα αντιμετωπίσουν προβλήματα για πέντε έως δέκα ημέρες το πολύ, δεδομένου ότι τα σχέδια προβλέπουν μόνον επισκευές σε λακκούβες και την οδική σήμανση».

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλικ εδώ [αρχείο PDF]