Βουλγαρία – Ρουμανία. Οικονομικές – Κοινωνικές – Πολιτικές Εξελίξεις.
Ιανουάριος 2011

Της Πέννυ Κονιτσιώτη
Επιστημονικής Συνεργάτη του ΕΚΕΜ

Βουλγαρία

Πολιτικά

Αρχές του μήνα, ένα νέο σκάνδαλο έγινε γνωστό από τον πρώην Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, Rumen Petkov – ο οποίος βρίσκεται ο ίδιος υπό έρευνα για διαφθορά- όταν κατηγόρησε τη Βουλγαρική κυβέρνηση για κατάχρηση κονδυλίων της Ε.Ε. τα οποία προορίζονταν για την προετοιμασία εισόδου της χώρας στη ζώνη Schengen. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Petkov ισχυρίστηκε ότι το συνολικό ποσό των 160 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκε στη Βουλγαρία για την προετοιμασία εισόδου της χώρας στη ζώνη Schengen, από το οποίο 30 εκατ. ευρώ κατανεμήθηκαν στο Υπουργείο Οικονομικών. «Τείνω στην άποψη ότι έχουν υπεξαιρεθεί» όπως ανέφερε ο κ. Petkov, ενώ «υπάρχει μια τεράστια αύξηση στο λαθρεμπόριο τσιγάρων, καυσίμων και ναρκωτικών μέσω των Βουλγαρικών συνόρων», όπως τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι 560 άνθρωποι που δεν επιτρέπονταν να εισέρθουν στην Ε.Ε. πρόσφατα διέσχισαν τα σύνορα της χώρας ανενόχλητοι.

Την ίδια περίοδο η δημιουργία της Βουλγαρικής Υπηρεσίας Ασφάλειας Τροφίμων (BFSA) εγκρίθηκε σε δεύτερη ανάγνωση από το Κοινοβούλιο. Ο οργανισμός θα αρχίσει να λειτουργεί αμέσως μόλις δημοσιευτεί το σχετικό κείμενο στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Βουλγαρίας. 28 περιφερειακά κέντρα για την ασφάλεια των τροφίμων θα περιλαμβάνονται στην BFSA, ενώ ο εκτελεστικός διευθυντής της θα διορίζεται από τον Πρωθυπουργό, ύστερα από πρόταση του Υπουργού Γεωργίας της χώρας.

Κοινωνικά-Επιχειρηματικά

Οι τιμές στην αγορά ακινήτων στη Βουλγαρία αναμένεται να μειωθούν κατά το 2011. Προβλέπεται μια σκληρή χρονιά για την αγορά ακινήτων της χώρας, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά. Ωστόσο, δεδομένου ότι έχουν αρχίσει να φαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης από την οικονομική κρίση, η κατάσταση θα βελτιωθεί, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί. Η αγορά ακινήτων θεωρείται πιο σταθερή στην πρωτεύουσα Σόφια, την πόλη με το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας, ενώ υπάρχει σοβαρή ζήτηση για νέα ακίνητα κατά μήκος της γραμμής του μετρό της Σόφιας.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο κάντε κλικ εδώ [αρχείο PDF]