Πέννυ Κονιτσιώτη στην εκπομπή του Σταύρου Γεωργακόπουλου – [Ράδιο – Άλφα 98.9]
Ακούστε όλη τη συνέντευξη εδώ

Του Σταύρου Γεωργακόπουλου

Τη δυνατότητα των παικτών να στραφούν κατά των παραγόντων στις υπό εκκαθάριση ΠΑΕ αποκάλυψε η δικηγόρος Πέννυ Κονιτσιώτη στην εκπομπή του alpha 989 «Στα Κάγκελα». Η επί πολλά χρόνια νομική σύμβουλος της ΠΑΕ ΑΕΚ αναφέρθηκε σε όλες τις δυνατότητες, τις οποίες έχουν οι κάθε μορφής εργαζόμενοι σε μία ομάδα όταν διαλύεται η εταιρία και κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.

Αναλυτικά είπε:

Για τη δυνατότητα παικτών και προπονητών να προσωποποιήσουν τις διεκδικήσεις τους: «Ο αθλητικός νόμος δίνει την δυνατότητα όταν η ΠΑΕ δεν έχει, για πολλούς λόγους, την δυνατότητα να καταβάλει τις οφειλές της απέναντι σε ποδοσφαιριστές, σε εργαζόμενους, σε εφορία σε οποιονδήποτε και αν οφείλει, να στραφούν εναντίον των διαχειριστών, συγκεκριμένα των νομίμων εκπροσώπων, δηλαδή οι διευθύνοντες σύμβουλοι της ΠΑΕ και κάποιων μελών του ΔΣ και κάποιων μετόχων, αυτό είναι λίγο πιο επεκταμένο, για να λάβουν τις οφειλές τις οποίες η ΠΑΕ δεν μπόρεσε να καταβάλει».

Για το διάστημα που αρχίζει η προσωπική ευθύνη των παραγόντων: «Έχει την δυνατότητα να στραφεί ο αθλητής κατά του νομίμου εκπροσώπου ο οποίος υπέγραψε καταρχήν το συμβόλαιο του, δηλαδή ήταν ο εργοδότης του την στιγμή που άρχισε να εργάζεται ως αθλητής στην συγκεκριμένη ΠΑΕ και μεταγενέστερα κατά του οποιονδήποτε άλλου διευθύνοντα συμβούλου ή νομίμου εκπροσώπου που ακλούθησε κατά την διάρκεια που εξακολουθούσε και ο αθλητής να εργάζεται στην ΠΑΕ ως αθλητής μέχρι την στιγμή που αποχώρησε και όχι μόνο αυτό και μεταγενέστερα και μέχρι την στιγμή που του οφείλονται τα δεδουλευμένα του, άρα μπορεί να έχουνε ακολουθήσει και ένας και δύο πρόεδροι».

Για το ποιοι εξαιρούνται από τις ευθύνες: «Τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών υπογράφονται για μικρό χρονικό διάστημα, άρα το χ συμβόλαιο αν υπογράφει με τον χ πρόεδρο ή διευθύνοντα σύμβουλο μπορεί να έχει εξοφληθεί. Να υπογράφει ένα νέο συμβόλαιο με έναν μεταγενέστερο εκπρόσωπο και αυτό να εξακολουθεί να εκκρεμεί».

Για τη δυνατότητα της άμεσης προσφυγής στη Δικαιοσύνη: «Πέρα από την προσφυγή στα αστικά και πολιτικά δικαστήρια με την δυνατότητα της αγωγής, την τακτική διαδικασία δηλαδή υπάρχει μια πιο γρήγορη διαδικασία, ιδίως για τους αθλητές οι οποίοι έχουνε φύγει από την ΠΑΕ. Μπορούν αυτοί που είναι άνεργοι και δεν έχουν υπογράψει άλλο συμβόλαιο με άλλη ΠΑΕ να στραφούν κατά του νομίμου εκπροσώπου ή των νομίμων εκπροσώπων με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων που είναι μια πιο γρήγορη διαδικασία, σε συνάρτηση και με την αγωγή και κάνοντας συντηρητική κατάσχεση στην ατομική περιουσία του κάθε εκπροσώπου, αν φυσικά διαθέτει και στο μέτρο που διαθέτει ή μπορεί να έχει βρεθεί ότι διαθέτει, μπορεί να ήταν και κρυμμένη και να φανεί ότι διαθέτει τελικά περιουσία να στραφούν κατά αυτού μέσω της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων μια πιο γρήγορη διαδικασία, κυρίως αυτό αφορά τους αθλητές που δεν έχουν εργασία κάπου αλλού».

Για το αν υπάρχει κίνδυνος να μπλοκάρει η διαδικασία της εκκαθάρισης: «Τα ασφαλιστικά μέτρα και η προσφυγή κατά των φυσικών προσώπων είναι ένα αυτοτελές δικαίωμα που του δίνει ο αθλητικός νομοθέτης για να μην εμπλέκεται με την ΠΑΕ και έχει μπει σε μια διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης. Είναι μια χωριστή δυνατότητα που του δίνει. Η εκκαθάριση διεξάγεται κανονικά το φυσικό πρόσωπο απομακρύνεται, είναι πλέον ανεξάρτητο από την εταιρία αλλά εξακολουθεί να έχει την ατομική ευθύνη για τα χρέη που δημιούργησε κατά την διάρκεια της θητείας του. Ο εκκαθαριστής έχει αυτοτελώς δικές του ευθύνες για το στάδιο της εκκαθάρισης και για ότι γίνεται κατά εκείνη την διάρκεια.»

πηγή: http://www.crime.gr/